Hartain sävelin soiva liitto

22.9.2024

Valtakunnallisena kirkkomusiikin päivänä 22.9. nostamme esiin kirkkomusiikille omistautuneen ammattikunnan, kanttorit. Suomen Kanttori-urkuriliitto on akavalainen evankelisluterilaisen kirkon kirkkomuusikkojen ammattiliitto. Liiton tarkoituksena on kanttoreiden yhdistäminen ja heidän ammatillinen, palkkauksellinen ja palvelussuhdetta koskeva edunvalvontansa.

Kanttorit vastaavat kirkon musiikillisesta toiminnasta, mutta musiikki on erottamaton osa myös heidän ammattiliittonsa toimintaa. Suomen Kanttori-urkuriliiton voidaan sanoa edistävän kirkkomuusikkojen aseman ohella myös kirkkomusiikin asemaa.

Yhdistyksen perustamisesta vuonna 1907 lähtien on sen kokousten, vuosijuhlien ja muiden tilaisuuksien yhteydessä järjestetty taiteellisesti korkeatasoisia konsertteja, ja liitto ja sen alaosastot ovat järjestäneet lukuisia paikallisia kirkkomusiikin tapahtumia. SKUL on ylläpitänyt nuottipalvelua ja julkaissut muun muassa veisukokoelmia, joita kanttorit ovat saattaneet tilata työnsä hoitamisen avuksi, ja ne ovat olleet myös muiden hengellisen musiikin ystävien tilattavissa. Liitto on ollut myös yksi Kirkkomusiikki-lehden julkaisijoista. Liitto on järjestänyt sävellyskilpailuja muun muassa lasten ja nuorten hengellisistä lauluista sekä häämusiikista.

Kuorojen johtamisen lisäksi kanttorit ovat itsekin laulaneet kuoroissa. Laulu on kaikunut kanttorien kokoontumisissa tiettävästi ainakin jo vuonna 1889, kun Viipurissa pidettiin koko maan laajuinen lukkarien, kuten kanttoreita tuohon aikaan kutsuttiin, kokous. Kokouksen yhteydessä esiintyi myös 41-jäseninen lukkarikööri.

Suomen Kanttori-urkuriliitolla on ollut liiton jäsenistä koostuva edustuskuoro. Suomen Kanttorikuoro eli Chorus Cantorum Finlandiae perustettiin vuonna 1948, vuoden 1951 konserttikiertueohjelman mukaan suuren innostuksen vallitessa.  Tuolloisen mieskuoron ensimmäistä johtajaa Ossi Elokasta kuvataan temperamenttiseksi ja tehtäväänsä koko sielullaan eläytyneeksi.

Suomen Kanttorikuoro esiintyi alkuvuosinaan ahkerasti ulkomaita myöten täysille yleisöille ja sai kiittäviä arvioita. Dagens Nyheter kommentoi: ”Kuoro on nimensä mukaisesti koottu pelkästään valikoiduista kirkollisista ammattilaulajista Suomessa, mutta tästä huolimatta tuli kriitillinen kuulija hyvin yllättyneeksi ja haltioituneeksi näistä laulajista, joiden laulu oli yhteissoinniltaan erinomaista ja täsmällistä…”

Gefle Dagbladissa kuvailtiin kuoron paikallista esiintymistä: ”Fortessa oli sointiteho vaikuttava, mahtava ja metallikas, pianossa pehmeä ja pyöreä, kaikissa nyanseissa hyvin kohtuullinen ja jalo. Kun koko kuoro lauloi forten unisonona, oli vaikutus järkyttävä. Luuli tulleensa maailmaan, jossa ovat kokonaan toiset, kuin ne profaanin musiikin muodot, joita viljellään eniten konserttisaleissa, mutta juuri sen vuoksi tämä omalaatuinen vaikutus muodostui niin verrattoman voimakkaaksi”.

Toimihenkilöarkiston kokoelmiin kuuluvaa Suomen Kanttori-urkuriliiton arkistoa järjestetään parhaillaan, ja työ on loppusuoralla. Täydentyviä luettelotietoja pääsee selaamaan Yksa-tietokannassamme. Liiton arkisto vuosilta 1907-1972 sijaitsee pääsääntöisesti Kansallisarkistossa.

Juhlakuoro laulaa iltajuhlassa Hattulan vanhan kirkon (Pyhän Ristin kirkon) luona Etelä-Hämeen ja Keski-Uudenmaan Kirkkolaulujuhlilla vuonna 1928.
Suomen Kanttorikuoro Nidaros-tuomiokirkossa Norjan Trondheimissa 14.6.1949.
Kirkkomusiikkilehden kansi lokakuussa 1965.
Sävellyskilpailun satoa vuodelta 1981.
Kirkkomusiikki-lehden kansi 4/1998.